Министър Стойчева: България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии

  • 24 септември 2023 13:47

  • 998
  • 12
Министър Стойчева: България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии
© МИР

България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни на среща със заместник-директора „Международни отношения“ на NASA Нийл Нюман. В срещата участва и зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.

По време на разговора бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес за България и САЩ в областта на мирното изучаване на космоса. Беше представена програмата Артемис на NASA за изследване на Луната, Марс, комети и астероиди, включително споразумението Artemis Accords, дефиниращо основните принципи за глобално сътрудничество в космоса.

„Стратегическа цел на България е да увеличи участието си в Европейската космическа агенция. Страната ни устойчиво надгражда вноската си по Плана за европейска кооперираща държава и се стреми към асоциирано членство“, каза на срещата министър Стойчева. Тя подчерта, че до момента над 40 български проекта в областта на космическите технологии са финансирани по линия на Европейската космическа агенция, като са участвали над 130 български фирми и научни организации.

Министър Стойчева в САЩ: Наш приоритет е да подпомагаме връзката наука-бизнес

Сред проектите са прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около Марс, апаратура за предоставяне на информация на борда на спътника Екзо Марс, космическа оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия.

По време на разговора министърът на иновациите подчерта, че България е една от малкото европейски държави, която има свой собствен геостационарен телекомуникационен сателит – България Сат-1. Той покрива Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток, с преимуществено покритие на Балканския полуостров, Средиземноморието и Черноморския регион.

В САЩ министър Стойчева и зам.-министър Ангелов се срещнаха и със старши директор „Продажби“ Стефани Беднарек в SpaceX.

Тримата обсъдиха възможности за включване на България в международната програма на компанията за подготовка и обучение на астронавти, както и възможности за финансиране на космически проекти. Акцент в разговора беще поставен и върху въвеждането на иновации в областта на телемедицината, образованието, създаване на безопасна среда в училищата и намаляване на последиците при кризисни ситуации.

Министър Стойчева проведе среща и с Алън Томпсън, вицепрезидент на Intel за САЩ и Канада, отговарящ за правителствени отношения и Джордан Хаас, директор за правителствени отношения търговия и международни цифрови политики на компанията. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с изграждане на устойчиви взаимовръзки във веригите за доставки в полупроводниковата индустрия, прекъснати през последните години поради глобални предизвикателства.

Изтъкната беше и важността за увеличаване на капацитета на научната и развойна дейност и разширяване на полупроводниковите екосистеми в Европа и по-специално в България и региона на Югоизточна Европа по отношение на производство на чипове, корпусиране, тестване и проектиране на интегрални схеми и системи. Бяха обсъдени и въпроси от взаимен интерес в областта на обучението, квалификацията на човешки ресурси, както и развиване на умения в нововъзникващи технологии.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
998 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2023.09.24 | 21:15

12
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
Memo

2023.09.24 | 15:49

11
Da gi siberat vsickite deputati i da gi zakarat v kosmosa

2023.09.24 | 15:40

9
Негъра изглежда най-умен, Eеx, докъде го докарахме.
Емѝ...

2023.09.24 | 15:45

10
Бих му духал безплатно за удоволствие , или за малко пари от посолството !!!
Тенев

2023.09.24 | 15:37

8
One way ticket...за сглобката - безплатно като подарък от любящият български народ :)
Емѝ...

2023.09.24 | 15:31

7
Искам космически вибратор от американското посолство :)
еврпейски гном

2023.09.24 | 14:38

5
само като и гледам визията е готова да отиде до Марс

2023.09.24 | 15:08

6
Ако може цялото правителство и парламент да ги изпратят там.

2023.09.24 | 14:06

2
Да с нашия капацитет , могат да ни ползват като маймуни изпратени в совалка

2023.09.24 | 14:32

4
ахахаха, напълно вяно, министъра да пратят, а денков за опитна мишка, ахахахаха

2023.09.24 | 14:29

3
Ко...Не..

2023.09.24 | 14:06

1
Какъв ебтоя Суляк Стойчева? БГ в нищо няма да сътрудничи на Големият Брат САЩ, който не ни е Брат, а е НИКАКВЕЦ.

Добави коментар

Водещи новини