Александър Николов: "Лукойл" не е готова да работи с неруски петрол, ще се отрази на цените

Bulphoto (архив)
share

Концесионната такса е едно малко зрънце в цялостното влияние, което имаше това юридическо лице. Ако сравним цялата вертикала на данъци, акцизи, мито ДДС със средноевропейските, цените и маржът на печалбите са доста странни. Може да са потъвали в нечий джоб, може да са потъвали в стимулиране на политически проекти. Това коментира бившият енергиен министър Александър Николов в предаването "Денят ON AIR" по повод отнемането на концесията на "Лукойл" от "Росенец".

По думите му концесионната такса е "едно красиво огледало от последните 30 години, откакто функционира рафинерията".

Николов коментира, че през годините, в които компанията е оперирала у нас, е станало ясно "как монополните структури стимулират широко затворените очи на държавната администрация".

Иван Хиновски: Цената на горивата ще падне след прекратяването на концесията на "Росенец"

Той е на мнение, че не може подобна тема да бъде използвана за политическа пропаганда, особено в ситуация, когато има провокации към България. Според него рафинерията не е подготвена да преработва друг вид петрол, освен руски и ако се премине на такъв сценарий това ще се отрази на цените на горивата.

"Работи се с ресурс, който очевидно, гледайки политиката на Русия, е меко казано непредвидим като доставка. По-скоро ме притеснява това, че всеки един ресурс, който води до драстична промяна в живота на гражданите, енергиен ресурс или храна, се използва в тази война като военен инструмент. Стигнахме до там да се атакува, зърно, жито, за природния газ няма какво да говорим", каза Александър Николов.

"Нали може да си представите какво ще се случи не само с България, но и с региона, ако бъдат изчерпани всички горива. Чисто технически към момента рафинерията не е подготвена за такава смяна. Същината на проблема е, че няма мониторинг на ангажименти, които са поети", допълни той.

Николов зададе въпрос дали има нещо случайно във факта, че 59% от санкционираните у нас лица по глобалния закон "Магнитски" са свързани с енергетиката.

"И когато се каже "Магнитски" защо се пропуска фактът, че санкциите са потвърдени от ЕК и Великобритания. Къде е успоредната линия, която следва да се начертае между българските правораздавателни органи и европейските?", попита Николов.

Водещи новини

Още новини