Шефът на ББР с обвинения към Кирил Петков

бТВ
share

В интервю за "Лице в лице" председателят на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Росен Карадимов заяви, че по времето на Кирил Петков и назначеното от него ръководство на Банката не са били извършени действия по проверка за събиране на вземанията по един от най-големите отпуснати кредити в размер на над 150 милиона лева. 

Според Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), предприетите действия заради просрочването на най-големия нередовен кредит, отпуснат от банката - от над 150 млн. лв., който предизвика и най-голям обществен интерес, са непоследователни и неоправдано забавени. Официално не е ясно кой е взел въпросният кредит. Според BIRD, обаче, това е фирма на Румен Гайтански, известен и като Вълка. 

Карадимов подчерта, че дилемата е следната: думи срещу факти. "На 1-ви, 2-ри и 7-ми декември Петков направи изявление, че смяната в ръководството е продиктувано от факта, че назначеното от него ръководство е подгонило фирмите на Вълка. На 2-ри декември поръчахме проверка за събиране на вземанията по големите кредити. Новото ръководство на банката, назначено от Петков, стъпва в длъжност юни 2021 г. На 13 декември е избрано редовното правителство на Кирил Петков. От юни 2021 г. до 18-ти май 2022 година по тази най-голяма кредитна експозиция за над 150 милиона лева на Вълка няма предприето нито едно действие. Нещо повече - същия май 2022 година са изписани и изведени задбалансово 52 милиона от тази кредитна експозиция. Ако това е форма на подгонване на кредитополучател, всеки некоректен кредитополучател би желал да бъде подготвен по този начин", иронизира шефът на Българската банка за развитие. 

Росен Карадимов: ББР няма да е тайнствена кредитна институция, пускаме прожекторите

Той отбеляза, че активна работа по тази кредитна експозиция започва в края на юни тази година. Кредитната експозиция е максималната сума пари, която ще бъде загубена, ако контрагентът по договор не изпълни задълженията си по заем, в случая - Вълка. Банките обикновено се стремят да увеличат максимално своите кредитни експозиции към клиенти с високи кредитни рейтинги, като в същото време свеждат до минимум експозицията си към клиенти с по-ниски кредитни рейтинги. Ако клиент срещне неочаквани финансови проблеми, банката може да се стреми да намали кредитната си експозиция в опит да смекчи риска от загуба, която може да възникне от потенциално неизпълнение.

Карадимов отбеляза, че ББР има общо 8 кредитни експозиции, като само две от тях са проблемни, една от които гореспоменатата. "Банката няма да бъде повече заложна къща, нито касичка на властта", подчерта шефът на ББР и изрази съмнение, че властта не е била достатъчно активна, въпреки направените публично заявки и не е подгонила определени кредитополуатели.

Водещи новини

Още новини