Стопанската камара направи предложение ДДС за храни и напитки да стане 9%. Ще намали ли стойността на потребителската кошница подобна мярка – анализът е на икономистите Владимир Сиркаров и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.
Според доцента крайната цена няма да падне, подобно на ситуацията с хляба, чийто ДДС беше премахнат.
Плюсовете са повече от минусите, твърди Владимир Сиркаров, но подчертава, че мярката би подпомогнала по-скоро бизнеса, отколкото потребителя. По думите му не може да се разчита, че намаляването на данъка върху храните ще намали инфлационната криза.
„52% от приходите в хазната са от ДДС. От тях повече от половината са от храни – това са най-оборотните стоки”, каза в стидиото на Нова телевизия доц. Боюклиев. Според него храните трябва да бъдат диференцирани спрямо произхода на суровините, влагани в тях, здравословните им качества и произхода им, но Сиркаров твърди, че подобна диференциация би направила въвеждането на подобна мярка невъзможно.