Ричард Алибегов (председател на БАЗ) Ако ставката за ДДС от 9 % не се запази, това ще довърши сектора

  • 02 ноември 2022 18:55

  • 1671
  • 6
Ричард Алибегов (председател на БАЗ) Ако ставката за ДДС от 9 % не се запази, това ще довърши сектора
© Булфото (архив)

"Всички се надяват ставката за ДДС да се запази 9 процента, да не се върне на 20 на сто след 31 декември, защото това вече ще довърши сектора окончателно". Това каза в Кърджали председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов, който бе в родопския град, предаде БТА.

"От София до Варна навсякъде се чува едно и също. Притесненията на хората са свързани с намаленото потребление, с огромните сметки, с това, че персоналът иска вдигане на заплатите", обобщи Алибегов. Той подчерта, че противно на тиражираното в медиите, от началото на годината заплатите в сектора са вдигани три пъти. По думите му положението в сектора е много тревожно. Спрямо 2019 г. разходите са нараснали три пъти, а приходите са спаднали с 40 процента.

"Това при все, че сме вдигнали цените и мисля, че това е максимумйт, който е на вдигане на цените, тъй като хората няма откъде да поемат повече", обясни Алибегов. Той уточни, че към служебния кабинет са направени постъпления да бъде изяснено какво се случва оттук нататък - запазва ли се 9 процентната ставка на ДДС и каква е програмата на правителството за овладяване на инфлацията.

Министър Димитров: Запазването на 9% ДДС за ресторантьорите е мярка срещу сивата икономика

Той уточни, че на този етап помощта за тока е жизнено важно да продължи и подчерта, че в сектора продължават да плащат два пъти и половина по-високи сметки от 2019 г. за ток след компенсацията. Той открои липсата на компенсация за тези, които работят на газ и допълни, че реални искания и действия могат да се случат единствено при редовно правителство. Тогава от бранша ще поискат ставката за ДДС да остане за постоянно 9 на сто и реални действия в овладяване на инфлацията.

"Ако не се вземат адекватни мерки относно инфлацията, най-вероятно през януари, февруари и март ще има още доста затворени бизнеси. Също така хората в правителството трябва да разберат, че повече от 80 % от хората в нашия бранш са със семеен бизнес. Тук се изхранват цели семейства и неглижирането, както бе в последния редовен кабинет, без да се обърне внимание на туризма е пагубно", коментира Алибегов.

По отношения на кадрите председателят на БАЗ обясни, че заради пандемията, най-вече нейната втора вълна, ресторантьорите в страната са изгубили 80 процента от квалифицираните си кадри, които са се преориентирали и са отишли да работят на други места за по-малко пари, но за по-голяма сигурност. По думите му, тези хора не могат да бъдат лесно заменени, а работната ръка от чужбина не е много успешен вариант.

"В началото бе от Молдова, от Киргизстан, украинци. Сега вече се чуват всякакви екзотични дестинации - от Индонезия, Бали, отвсякъде се внасят хора за работа, но моят личен опит показва, че трудно се работи с чужденци. Тук езиковата бариера е много голяма", посочи председателят на БАЗ.

По думите на Алибегов дефицитът на кадри в сектора е много голям, като това е била основна причина цели хотели по Черноморието да не отворят това лято, а други да работят на половин капацитет.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1671 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.03 | 13:13

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
М. Иванов

2022.11.03 | 08:21

5
Дотегна ми от този компетентен маймун
Емѝ...

2022.11.02 | 19:29

4
ходи да жулиш слоницата, отрепко, че квичи като недоклано прасе.
Спиро

2022.11.02 | 19:11

1
Наркоман

2022.11.02 | 19:28

3
спиро - педал.
Гост

2022.11.02 | 19:23

2
Имате ли представа този тип бизнесмени как изнудват компаниите за пари или по точно маркетинг - “имидж”? Само от тези суми си плащат заплатите на хората и разходите по заведенията, надценките са им печалби, а те на са 5-10%, а трицифрени числа, да не говорим за криенето на данъци и неплащане на осигуровки, за което трябва да получават ефективни присъди

Добави коментар

Водещи новини