Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка

  • 22 ноември 2022 07:14

  • 575
  • 3
Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка
© Novini.bg/ Canva

Ресторантьори настояват ДДС от 9% да остане като постоянна мярка, както е в повечето европейски страни. Засега мярката е в сила до края на годината и от сектора са на мнение, че тя трябва да се запази. Експертите отчитат, че заради пандемичната криза и все още неовладяната силна инфлация е налице съществен процент от фалити в сферата на туристическия бизнес и до 40-50 на сто загуба от оборота на заведенията.

След 45 години работа в сектора тази есен Тони Симидчиева затвори ресторанта и пицарията си в Пловдив. Причината е липсата на квалифициран персонал и икономическата несигурност на прага на зимата.

Заведенията настояват 9% ДДС да остане и догодина

Тони Симидчиева – собственик на ресторант: "И се увеличиха тройно цените на електроенергията, просто няма цени в ресторантите, които да бъдат толкова високи, че да могат да оправдаят съществуването на едно заведение, няма как да бъдат плащани тези сметки".

Затова в бранша са на мнение, че поне ДДС в заведенията за хранене трябва да се запази на 9 процента, тъй като тази мярка спаси редица обекти след пандемията. В противен случай очакванията са тази зима да оцелеят основно обекти, които се намират на централно място или на популярни дестинации - като квартал „Капана“ в Пловдив.

Елин Николов – собственик на заведение: "Колеги, които не разполагат с обекти, които са в централна градска част и човекопотокът е по-малък за тях, това ДДС от 9 процента е ключово важно и те запазват възможността да оцелеят и да очакват по-хубави времена, през които да постигнат печалба, защото по-голяма част в момента просто оцеляват".

Христиана и Симона, които са на гости в Пловдив, коментират, че в родните им градове тенденцията в сектора е същата - по-високи цени, по-малко клиенти и по-ниска покупателна способност на хората.

Христиана – студентка от Шумен: "Бих казала дори, че в Стара Загора е по-евтино от Шумен, според мен защото Шумен е по-малък град съответно може би по-малко хора ходят и трябва все по някакъв начин да има печалба заведението".

Симона – студентка от Сливен: "Дори има едно заведение точно на Главната на Сливен имаше повече хора преди пандемията, сега особено в събота вечер може да видиш максимум 5 човека, което е тъжно".

Браншови организации вече изпратиха писма до ресорните парламентарни комисии с искане по-ниската данъчна ставка да се запази. Те посочват, че при 9 процента ДДС чувствително са се повишили осигуровките, данък печалба и заплатите в сектора, което води и до по-високи постъпления.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
575 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.11.22 | 08:07

3
Е да не би да свалихте цените в заведенията а?

2022.11.22 | 07:46

1
Аааааа нема такова нещо. Да им дигнат на ресторантьорите ДДС- то на 22 %.
';лкйхг

2022.11.22 | 07:58

2
малко е 39 процента

Добави коментар

Водещи новини