Средната заплата с ръст от 8.9% за година

share

Средната заплата през първото тримесечие на годината е достигнала 731 лева и отбелязва ръст от 8.9 на сто спрямо март миналата година, отчита социалното министерство, предаде БНР.

Единствено в София-град средната заплата е 1001 лева, което е увеличение от 37% за една година. Най-ниско е средното възнаграждение в област Видин - между 450 и 500 лева.

В 18 области на страната средната заплата е 600 лева. Сравнително високи възнаграждения, освен в столицата, се дават в Пловдив и Варна - 700 лева. 

По икономически дейности най-платени са работещите в създаване и разпространение на информация и творчески продукти - 1724 лева, но заетите в тази сфера са само 3% от всички. Висока средна заплата от 1582 лева получават в производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия. Наетите в тази икономическа дейност са едва около 1.4 на сто от всички, като за една година са намалели с 1%. Над 1000 лева са заплатите във финансовите и застрахователните дейности и добивната промишленост.

Над средната заплата за страната взимат в 8 дейности, но там заетите са едва 15.6% от всички работещи. В сравнение с предходни тримесечия се наблюдава намаление на отраслите, които отчитат по-високи средни заплати.

Под средната заплата се плаща в 11 дейности и там работят 76% от всички заети. В хотелиерството и ресторантьорството средното възнаграждение е 475 лева, в селското стопанство - 530, в търговията и ремонта на автомобили - 600 лева. Икономическа дейност с ниска средна заплата, в която работят около 23% от всички наети, е преработващата промишленост. Там възнаграждението е 618 лева.

Водещи новини

Още новини