Мая Манолова: Искаме оставката на енергийния министър

Кадър Nova
share

Назначените от Радев министри не са свещени крави. Ние искаме оставка на енергийния министър. Кабинетът е толкова ефективен, колкото най-слабото му звено. Начинът, по който се управлява енергетиката, бърка директно в джоба на хората и на бизнеса. Това заяви Мая Манолова в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

Според нея факторите за повишаване на цената на тока не са само външни: „Установихме в енергийната комисия в предишния парламент, че една от причините за ликвидната криза е в ТЕЦ Марица-Изток“.

По думите ѝ енергийния министър отдавна е трябвало да смени ръководството на енергийната борса. Тя беше категорична, че сделките на борсата са непрозрачни и непублични. „С търговията на ток са свързани дружества на Христо Ковачки. Ръководствата в енергетиката са калинки на Борисов“, каза тя.

Манолова: Държавата трябва да компенсира скока на битовите сметки и електроенергията за домакинствата и бизнеса

Тя обясни, че става дума за спекулативни сделки, от които търговците печелят много пари.

Манолова съобщи, че ИБГНИ има решение на проблема: „Правителството трябва да излезе с мерки за пряка финансова подкрепа за бизнеса. Разликата между прогнозната цена, определена от КЕВР, да бъде покрива от реалната цена на борсата. Това ще струва плюс 150-180 млн.“.

Освен това трябва да има промяна на борсовите правила: „Цената за крайния потребител се формира по схемата: борсова цена + процент надбавка“. По нейно мнение е необходим е много смел министър. Правилата за парниковите емисии допускат спекулации в Европа, добави тя.

„Имаме уверение от социалния министър, че ще има министерски постановления, които ще компенсират бизнеса. Искаме всички повишения на тока, парното и водата да бъдат поети от държавата. В цяла Европа правителствата подпомагат домакинствата и бизнеса“, завърши Манолова.

Водещи новини

Още новини