Шефът на "Булатом": Държавата трябва скоростно да започне да строи АЕЦ "Белене"

БНТ
share

Въпросът пълзи повече от 15 г. В енергетиката, понеже е голяма като система, могат да се натрупат много грешки, които впоследствие изискват също много време да бъдат решени. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на "Булатом" Богомил Манчев.

Дълго време не решихме проблема с въглищните мощности. Има хора, които проповядват че с възстановяемите енергийни източници можем да си решим проблема. Това не е вярно – те са част от микса, но не са базова енергия, заяви той.

В момента трябва да се направи много скоростно енергийна стратегия. Държавата трябва да стане 100% собственик на АЕЦ "Белене" и да започне да строи централата още през следващата година, да лицензира площадката на 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и да търси инвеститор за 7-ми и 8-ми блок. Проблемът е български, държавата трябва да реши въпроса. Въпросът стои на трупчета заради политически неразбории, няма никакъв технически проблем, подчерта Манчев. По думите му, ако тези проекти не бъдат реализирани, страната ни ще е изправена пред енергиен колапс.

В съвсем скоро време в региона няма да има откъде да си купим ток, предупреди енергийният експерт.

Трябва да решим въпроса. Единственото нещо, което в момента може да гарантира сигурност на доставките, е АЕЦ "Козлодуй", каза още Богомил Манчев.

Защо в България цената на тока е толкова висока?

Водещи новини

Още новини