Защо в България цената на тока е толкова висока?

  • 05 август 2021 09:29

  • 1688
  • 0
Защо в България цената на тока е толкова висока?
© Кадър Нова телевизия

Токът за индустрията в определени пикови часове у нас е 70 пъти по-скъп, отколкото в Германия и Франция. Бизнесът заплаши с протести и искания за оставки спрямо ръководството на Българския енергиен холдинг.

„Основната причина за високата цена на тока е хроничният дефицит на електроенергия, при който работи Българската независима енергийна борса. На пазара, от който бизнесът е задължен да купува електроенергия, няма достатъчно предлагане. Затова цената се покачва”, каза пред Нова телевизия Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В писмо до премиера от бизнеса обаче обясняват, че въпреки недостига, токът се изнася. „Изнася се, защото имаме задължително осигурена свързаност на пазара с Гърция, имаме по-висока цена в Гърция и на част от производителите им е изгодно да продават произведената електроенергията на южната ни съседка”, добави Иванов.

АОБР с писмо до Янев за спешни действия за цените на електроенергията

Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България обясни, че киселото мляко, например, е продукт, който изисква голямо потребление на електроенергия.

Снимка Нова телевизия

„В момента цялата тежест ще бъде поета от производителите, тъй като няма как производството да бъде затворено от днес за утре”, каза той.

 

Десислава Станева
1688 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини