Асен Василев обясни защо е необходима актуализация на бюджета, правят и редизайн на 60/40

share

Със социалните партньори обсъдихме проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление № 151 от 2020 г. - продължение на мярката 60/40).

Това заяви на брифинг в Министерски съвет социалният министър Гълъб Донев след приключването на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Гълъб Донев: Предвижда се оптимизиране на мярката 60/40

"Проектът на Постановление предвижда малък редизайн на мярката 60/40. Интензитетът на държавата ще бъде разделен на 2 части. При 30% спад държавата вече ще подпомага засегнатите бизнеси с 50%. При спад в оборота с 40% помощта на държавата ще се запази 60/40. Днешните консултациите бяха подкрепени от всички работодателски организаци и КНСБ. Единствено КТ "Подкрепа" изрази възражения и така нямаме пълен консенсус по постановлението. В момента започват преговори между всички министерства, за да има предвидимост за биснеса и се надяваме Поставнолвението да влезе в сила от 1 юни 2021 година", обяви още той.  

На брифинга участие взе и министърът на финансите Асен Василев, който даде подробности за актуализацията на бюджета.

"Икономическата ситуация се подобрява. Работата на НАП също е много добра. На база на тези два факта разчетите ни са, че ще можем да реализираме към милиард-милиард и половина допълнителни приходи. Общата рамка на актуализацията на бюджета предвижда същия вътрешен дълг и дефицит. Целта на актуализацията е да сме подготвени за една евентуална тежка криза през есентта и зимата. Целта на тази актуализация е тези милард и половина да бъдат изхарчени. Средствата ще бъдат предназначени за здравеопазване, социални и икономически мерки", заяви Василев. 

Асен Василев за шефа на НАП: Атаките срещу него са театрални постановки, върши си перфектно работата и НАП вече не е бухалка

"Относно проверката на г-н Румен Спецов - питайте г-н Гешев. Там проверката е абсолютно независима и аз не мога да дам никакви подробности. Относно проверката на имотите на г-н Бойко Рашков - ще се консултирам с НАП и ако там има сигнали за нередности, естествено, че ще бъде извършена такава проверка. Всички сигнали се проверяват", категоричен бе Асен Василев в отговор на журналистически въпрос. 

Водещи новини

Още новини