Информационен център към Община Русе предлага съвети на малките семейни фирми

Община Русе
share

Областният информационен център към Община Русе ще предлага експертни съвети на малките семейни фирми, съобщават от пресцентъра на Община Русе.

"Това ще е само част от ветрилото на подкрепа, която ще осигурява Община Русе на гражданите, за да превърне града в предпочитана и разпознаваема дестинация", заяви кметът Пенчо Милков, след като се запозна с идеята за междупоколенчески семейни бизнеси.

Намаляват безработните във Велико Търново

Тя беше представена от доц. д-р Даниел Павлов в Областния информационен център в Русе.

Предпоставки за възникването на такава теория са новите социални процеси, които постепенно се превръщат от местен в глобален проблем пред обществата. Сред тях са тенденциите за намаляване на населението в следствие на автоматизацията на производството, отслабването на нуждата от човешкия фактор в индустрията и заместването на хората с машини, както и поставянето на кариерата пред семейството.

Доц. Павлов разказа за т.нар. детройтски синдром, който е довел до почти тройно намаляване на населението на град Детройт спрямо средата на миналия век.

Подобна тенденция се наблюдава и в много градове в страната, включително Русе. В основата на решението на този проблем според доц. Павлов е развитието и интегрирането на малки бизнеси между отделните поколения в едно семейство. Пенчо Милков се съгласи, че инфраструктурата в Русе е предвидена за почти двойно повече жители, а това налага не само да се спре негативната тенденция с обезлюдяването му, но и да се привличат още хора, които да го нарекат свой дом.

„Русе е град на много възможности и предлага баланс между два коренно различни начина на живот – кариерно развитие в индустрията и близост с природата“, каза кметът на Община Русе Пенчо Милков.

Той допълни още, че Община Русе и общността като цяло трябва да търсят начини русенци да намерят мястото си в един екологичен и зелен, но и същевременно социално развит град.

„Поколенията преди нас не са си задавали въпроса дали да останат в града, а са търсили начини да го направят въпреки трудностите“, заяви още Милков и допълни, че насърчаването на малките семейни фирми е само един от начините за това, като Община Русе и ОИЦ ще съдействат за организирането на срещи между тях. Така те не само ще могат да обменят идеи, примери и добри практики, но и ще виждат, че не са сами, а са част от важна и активна общност.

Водещи новини

Още новини