Емил Караниколов: Държавата ще е коректен играч на пазара на горивата

Булфото
share

Целта ни е една такава компания да е коректен играч. Гражданите да получават по-бърза и по-надеждна информация за цената на горивата. Тази компания ще дава по-ясна картина и стандарт за качеството. Няма проблем с качеството на горивата, те се изследват постоянно. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов по повод създаването на Държавна петролна компания със сто бензиностанции из цялата страна.

По думите му държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент. "Всеки ще има достъп до данъчните складове. Трябва да направим модела, логото и ясна концепция оттук нататък как ще действаме", подчерта още той.

Днес ще внасят законопроекта за държавните бензиностанции

Запитан дали ще има дотация и дъмпинг на цените, той заяви, че правилата в ЕС са ясни и това няма как да се случи.

"Нашата цел не е придобиването на готова мрежа. Има различни варианти, трябва да утвърдим типовите модели. Анализът предстои. Личното ми мнение е, че ако се изградят 100 обекта на зелен терен ще отнеме време  от около 2 години. Тази компания ще е балансьор", отсече още министърът на икономиката.

Попитан дали вижда картел в сектора на горивата, той заяви, че Комисията за защита на конкуренцията е посочила проблемите в сектора преди една готина чрез един много сериозен доклад. "Затова се измени Законът за горивата, затова и сега това се прави Държавна петролна компания. Ние ще направим сектора предвидим. Ако клиентите се втурнат към държавните, то частните бензиностанции ще трябва да направят цените и услугите си конкурентни", обясни ще икономическият ни министър.

Що се отнася до ДДС-то,Емил Караниколов заяви, че това е дълга тема и трябва да се правят много анализи. "Секторът "Хотелиерство и ресторантьорство" е свален на 100%, ние не очакваме в следващите три месеца да стане всичко цветя и рози.

Това е кризисна мярка, защото се прави за сектор, който е в най-лоша ситуация.

Освен, че държавата дава, то тя и изисква - секторът трябва да изсветлее и да направи минималната заплата 800 лева", подчерта още той.

 

Водещи новини

Още новини