Проучване: Нелегалните продажби на горива в страната са на стойност 1 млрд. лв.

  • 19 юни 2020 18:43

  • 1312
  • 2
Проучване: Нелегалните продажби на горива в страната са на стойност 1 млрд. лв.
© pixabay

С повече от 500 милиона лева е ощетен бюджетът миналата година заради недекларирана продажба на горива - сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Все пак през 2019 спрямо 2018 година се наблюдава намаление в продажбите на черно както при бензина, така и при дизела.

Удрят ли ни бензиностанциите в количеството на горивото, което зареждаме?

Нелегалните продажби на горива в страната са на стойност 1 млрд. лв. Според проучването, поръчано от Българската петролна и газова асоциация, при бензина спадът е от 17 на 11% , а при дизела - от 19 на 11 на сто. Това намаление в продажбите на горива на черно се засилва в края на 2019 година.

През октомври-ноември имаше доста интензивни проверки на Митници и Национална полиция и според мен този натиск на институциите върху рисковите обекти доведе до промяната, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ.

Най-рисковите области, с най-голям дял на нерегламентирани продажби на горива, са Благоевград, Бургас, Варна и София област. Въпреки постигнатото значително подобрение и постъпленията от продажби все още секторът на горивата генерира пет пъти по-големи загуби в сравнение с цигарената индустрия.

От Българската петролна и газова асоциация съобщиха, че намерението на държавата да влезе на пазара на горива, е възможност за изсветляване на пазара.

Най-малко за това, че присъствайки отблизо държавата ще чувства пулса на този бизнес и когато той боледува, ще има съответните изправителни действия, каза председател на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

По данни на Европейската комисия за цените на горивата, България е в топ три на страните от ЕС с най-ниски цени на бензина и дизела.

Последвайте канала на

Novini.bg
1312 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.06.22 | 16:03

2
В топ три на цените на горивата, и недостижими по ниски заплати и пенсии.

2020.06.19 | 22:01

1
абе я питаите премиера бе от къде незаконно гориво тои каза че такова нямааааааааа...

Добави коментар

Водещи новини