Защо ниските цени на горивата са съмнителни?

Pixabay
share

Не бива да има намеса на държавата за цените на горивата. Не бих казал, че има картел или монопол. Това коментира Симо Симов, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ).

В предаването "Плюс-минус" по Nova Tv. той обясни, че у нас са оставени повече икономически оператори на пазара. Симов коментира искането на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки за държавна регулация в бизнеса.

"Неговите цени са неадекватни за пазара и не са ефективни за икономиката. Какво ще стане при марж от 2 до 5 стотинки, точно след месец ще затворим всички", каза Симов.

Според него трудно може да се очаква покачване на цените. Допуска, че заради кризата с коронавируса може да има и спад.

"Това са възможностите на българския пазар. Имаме голяма разлика в цените, които се предлагат в големите вериги, които поддъжат доста високи цени. Причините – имахме изключително ниско потребление, заради ограничителните мерки. Спря движението на автомобилите. От ниското потребление нямаха възможност да свалят цените. Бензиностранциите имат много персонал, скъпа логистика", обясни още Симов.

Петролът поевтиня с над 4% 

Георги Тенев, който е юрисконсулт на Асоциацията на търговците, вносителите и превозвачите на горива, обясни също, че у нас веригите действат "тромаво" по отношение цените на горивата. Но обърна внимание, че "много ниската цена също е вредна за пазара".

Водещи новини

Още новини