Петролът поевтиня с над 4% 

  • 06 март 2020 14:13

  • 1029
  • 2
Петролът поевтиня с над 4% 
© Getty Images/Guliver

Петролните фючърси се понижават с над 4% към многогодишни дъна след информации, че Русия все още не е съгласна с предложението на ОПЕК за допълнително агресивно съкращаване на съвместното производството, за да се спре рязкото поевтиняване на черното злато на фона на глобалната епидемия от коронавирус, която най-вероятно ще доведе до силно ограничаване на потреблението на петрол в световен план.

Вчера членовете на ОПЕК се съгласиха на допълнително ограничаване на производство с 1,5 млн. барела на ден през второто тримесечие на 2020 година в рамките на формата "ОПЕК +, включващ и Русия, като в същото време се запазят и съществуващите съвместни съкращения в размер на 2,1 млн. барела дневно до края на настоящата година.

Според направеното предложение, ОПЕК се ангажират да свият добивите с още 1,0 млн. барела дневно, ако съюзниците на петролния картел, начело с Русия, се съгласят на допълнителни съкращения с нови 0,5 млн. барела на ден. Това би означавало, че членовете на "ОПЕК +" биха осъкратили съвместното производство с общо 3,6 млн. барела, което е около 3,6% от глобалните петролни доставки, отбелязва БНР.

Агенция Ройтерс обаче цитира руски източник на високо ниво да казва, че Москва няма да подкрепи призива на ОПЕК за допълнително съкращаване на добивите и ще се съгласи само на разширяване на съществуващите съкращения във формата "ОПЕК +" от 2,1 млн. барела на ден.

Това до голяма степен провокира днешен нов силен спад на петролните фючърси.

Цената на петрола падна под 52 долара за барел за първи път от декември 2018 г.

Фючърсите на петрола брент с доставка през май поевтиняват с 4,3% към 47,80 долара за барел, като по-рано в петък удариха дъно около 47,02 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 4,34% под 44,00 долара за барел към 43,30 долара. По този начин и двата типа фючърси вече се търгуват в най-ниски нива от юли 2017-а година.

Надеждите са, че в крайна сметка Русия ще подкрепи в петък предложението на ОПЕК, което би довело поне до опит за стабилизация на петролните цени около текущите дъна.

Според анализатори на банката Goldman Sachs, дори да се стигне до подобно дълбоко съкращаване на добивите, подобна сделка на "ОПЕК +" няма да предотврати наличието на излишък на световните петролни пазари през второто тримесечие на годината. С оглед на това банката продължава да поддържа прогнозата си, че цената на петрола сорт Брент ще бъде около 45 долара за барел през април.

Междувременно вече стартираха преговорите във Виена във формата "ОПЕК +" след тяхно отлагане с повече от три часа.

Последвайте канала на

Novini.bg
1029 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Вашата......

2020.03.08 | 07:16

1

А, нашите "честни бизнесмени" от нефтопреработващата и последваща дистрибуция на горива, докога ще се правят на ощипани и няма да намалят цените на дребно и то драстично???

maiko mila

2020.03.08 | 12:44

2

много бързаш,изчакай.Когато започнат цените пак да се вдигат,те ще ги свалят с 5 стотинки за да ги увеличат с 10

Добави коментар

Водещи новини