Добромир Гущеров: При приватизацията предприятията бяха обезглавени за една вечер

БТВ
share

Приватизацията е феномен, който не е добре изследван и представен в България. Трябва да се познава началото ѝ. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бизнесменът Добромир Гущеров.

Първата приватизация е приватизация на контактите. Информацията се приватизира и никой не може да упрекне никого, че това е било незаконно. Този процес продължи с приватизацията на дългове – дълговете на България като държава, дълговете на предприятията. Имаше много противоречия в бизнеса кой да изкупи дълговете на големи предприятия. Дългът се купува и продава и от това нещо се реализираха огромни печалби, заяви Гущеров.

Приватизацията съвпадна с един много неприятен факт за държавата. Министър на икономиката беше Иван Пушкаров. Той уволни за една вечер всички директори на държавни предприятия в България. Тогава предприятията бяха обезглавени. Директор на предприятие не се изгражда за ден-два. В този период икономиката изпадна в много тежко състояние и незрялата идеологическа и политическа борба доведе до тази ситуация. Това се отрази на всички последващи действия, коментира бизнесменът.

Д-р Тренчев: Приватизацията в България бе бандитска и дивашка

Има действия, които не са добри за България, но не са незаконии, като например приватизацията на електроразпределителни дружества. Тази приватизация не е незаконна, но е доста неморална, отбеляза Добромир Гущеров.

Има и външен фактор – България беше притисната жестоко да извърши незабавна приватизация, без да се съобразява с икономическия ефект. Правителството на Жан Виденов беше най-потърпевшото, защото всички външни фактори упражняваха невероятен натиск да се извърши незабавна приватизация. За западните ни партньори, които и да се те, нямаше никакво знчение на каква цена – важното беше да се извърши тотална привтизация, каза Гущеров.

По думите му в момента страната ни е много добро финансово състояние. Това е една стабилност, която няма как да не виждаме. Във външнополитически план на България се гледа като на сериозна държава, заяви бизнесменът. 

След разпореждането за пълна ревизия: ДАНС проверява 9600 приватизационни сделки

Водещи новини

Още новини