България ще се присъедини към Глобалната статистическа база данни за приходите на ОИСР

Pixabay (архив)
share

Правителството одобри присъединяването на страната ни към Глобалната статистическа база данни за приходите (Global Revenue Statistics Database) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи пресслужбата на кабинета.

Организацията и координацията на процеса по присъединяването и изпращането на годишна статистическа информация за данъчните приходи за публикуване в базата данни ще се осъществява от Министерството на финансите, а Националният статистически институт ще осигурява съответствие на методологията, съдържанието и обхвата на информацията с изискванията на ОИСР. Мярката е в съответствие с целите на приетата с РМС номер 789 от 20.12.2017 г. Пътна карта за действията на България по присъединяването към ОИСР и с изготвения в близка координация с ОИСР План за действие през 2019-2020 г. в областта на фискалните въпроси.

България се присъедини към насоките на ОИСР за корпоративното управление на държавните предприятия

Статистиката на данъчните приходи, която се използва в публикацията за страните членки на ОИСР, се събира и обработва от 1972 година. Глобалната статистическа база данни за приходите включва подробна, съпоставима и надеждна информация за данъчните приходи за повече от 90 икономики от целия свят, включително икономиките на членовете на ОИСР, страните от Африка, Азия, Европа, Латинска Америка, Карибите и страните от Тихоокеанския басейн. Базата данни е ценен инструмент за вземането на решения в областта на данъчната политика и подпомага данъчните администрации, като дава възможност за сравнения с останалите страни, уточниха от МС. Присъединяването към инициативата не е свързано със заплащането на такси или вноски на ОИСР, пише в съобщението.

Водещи новини

Още новини