Селяни пречат на електрификацията на Тутракан

share

Проблеми с отчуждаване на терени забавя изграждането на 110-киловолтов електропровод от Тутракан до Силистра вече 5 години.

За това съобщиха по време на среща с областния управител на Силистра д-р Владимир Янков представители на инвеститора и на мрежовия експлоатационен подрайон. Те поискаха съдействие за ускоряване на процедурата.

Строежът е започнат през 2005 година и през 2006 е спрян. Оттогава специалистите се борят с отчуждаване на терени с по няколко собственика. Липсата на общото решение и координация между тях пречи на процедурите и саботира доизграждането на електропровода, смятат специалистите. Затруднения има и при получаването на разрешения за сеч в частен горски фонд. Незавършената част от трасето към края на м. май е 10 км.

Областният управител на Силистра даде срок от няколко седмици за постигане на споразумения и заплаши собствениците на земи с принудително отчуждаване, каквото право му давал Законът за държавната собственост в частта за обекти от националната инфраструктура.

Водещи новини

Още новини