Близо 870 свободни работни места са обявили работодатели на трудовите борси през май

Pixabay
share

Близо 870 свободни работни места са представили 159 работодатели на 15 трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта през май. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.
В директните срещи с бизнеса са се включили 1173 търсещи работа.


Трудовите борси през май са се състояли в градовете Исперих, Петрич, Раднево, Пазарджик, Левски, Ямбол, Карлово, Своге, Кула, Кърджали, Ветово, Тетевен, Крумовград, Плевен и Монтана.
Една специализирана трудова борса за продължително безработни е организирало бюрото по труда в Своге. В срещата са се включили 11 работодатели, които са обявили 69 свободни работни места. Набират се работници за длъжности в производствената сфера. 83 търсещи работа са присъствали, за да се запознаят с условията на работа и изискванията на работодателите.

Четиринайсет са общите трудови борси, които са се състояли в бюрата по труда в Исперих, Петрич, Раднево, Пазарджик, Левски, Ямбол, Карлово, Кула, Кърджали, Ветово, Тетевен, Крумовград, Плевен и Монтана. 148 работодатели са обявили 799 свободни работни места, като са представили своите изисквания за заемане на предложените позиции.

Търсят се работници и специалисти за длъжности с различна квалификация в областта на услугите и производството .

Презентирани са и свободни длъжности в Българската армия. 1090 търсещи работа са се запознали по-подробно с предложените свободни работни места и са разговаряли лично с работодателите.


В края на месеца Агенцията по заетостта се е включила със собствен щанд и презентация и в трудова борса за търсещи и получили международна закрила лица, организирана в София от Върховния комисариат за бежанците към ООН.
Борсата е предоставила възможност на работодатели от цяла България да се срещнат с участници от бежанската общност в страната, които активно търсят работа, както и да бъдат информирани за правото на труд на хората от тази група. Те са получили полезни съвети във връзка с наемането и осигуряването на дългосрочна и устойчива заетост на бежанци и са обсъдили с тях своите нужди, очаквания и предложения.

Пред присъстващите 8 работодатели и 57 представители на бежанската общност експертите от Агенцията по заетостта са представили услугите на бюрата по труда, насочени към целевата група, като са обърнали особено внимание на Програмата за заетост и обучение на бежанци.
През юни 2019 г. Агенцията по заетостта планира пет трудови борси.

Водещи новини

Още новини