Увеличава се броят на работещите непълнолетни в Ловешка област

  • 31 август 2019 15:59

  • 1251
  • 3
Увеличава се броят на работещите непълнолетни в Ловешка област
© Pixabay

Увеличава се броят на работещите непълнолетни в Ловешка област. От началото на годината Инспекцията по труда в Ловеч е издала 136 разрешения за работа на лица, ненавършили 18 години, при 102 за миналата годината, съобщават от институцията.

От там допълват, че се разширява обхватът на икономическите дейности, в които се ползва трудът на непълнолетни. Традиционно най-често се наемат в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, като тази година все повече се включват и производствени предприятия.

Причините за големия брой издадени разрешения може да се търси в две посоки. Първо, дефицит на работна ръка, който кара работодателите да се обръщат към контингента на непълнолетните. Второ, по-голямата мотивация на младите хора да полагат труд, посочват от Инспекцията по труда.

От началото на годината до 26 август са постановени два отказа за издаване на разрешения за работа на непълнолетни. Причините са непълнота на представената документация и условия на труд, които не отговарят на изискванията.

При проверки на Инспекцията по труда са установени три случая на наемане на лица до 18 години на работа, без дадено предварително разрешение. На работодателите са съставени актове за нарушения и са изпратени сигнали до прокуратурата.

Последвайте канала на

Novini.bg
1251 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
зелен фасул

2019.09.01 | 08:46

3

Така е. Бюрата по труда са абсолютно безполезни. И в Съвета да има една сътрудничка,която да изважда на видно място свободните работни места е достатъчно. Тя може да дава информация. А в предприятията ще си вършат останалото.

2019.08.31 | 20:33

2

Децата в Америка започват почасова работа от 15, 16 годишни. Без специални разрешения. А пълнолетието там е на 21 години.
Какво е това голямо събитие, та чак по сайтовете ни занимавате с него. Трябва да бачкат от малки а не да висят по кафенетата с паричките на мама и татко.

Ннннн

2019.08.31 | 16:33

1

Може Но по тия места Ловешко,Плевенско,Врачанско ГОЛЯМА БЕЗРАБОТИЦА ГОЛЯМА. МНОГО ХОРА НЕ СЕ РЕГИСТРИРАТ КАТО БЕЗРАБОТНИ ЩОТО БЮР.ПО ТРУД СА НЕЕФЕКТИВНИ НЯМА ПОЛЗА ХОДЕЛИ СЪС МЕСЕЦИ И ГОДИНИ САМО ДА СЕ ПОТПИСВАТ И СА РАЗБРАЛИ ЧЕ НЯМА ПОЛЗА ОТ ТИЯ БГ БЮРА ПО ТРУД. А ЗА РАБОТЕЩИТЕ В БЮРАТА ЧИНОВНИЦИТЕ ИМА ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ.

Добави коментар

Водещи новини