ГИТ наложи глоби за над 3 млн. лева за 3 месеца

  • 30 октомври 2019 20:51

  • 706
  • 0
ГИТ наложи глоби за над 3 млн. лева за 3 месеца
© gettyimages

Наказателни постановления за 3 219 840 млн. лева са влезли в сила за неспазени условия на труд и други нарушения по Кодекса на труда. Това показват резултатите от контролната дейност на ГИТ за третото тримесечие на 2019 г., предоставени на "Монитор".

Данните на инспекцията сочат още, че за този период са извършени 10 426 проверки.

От данните става ясно още, че няма проверка на инспекторите, която да не е установила нарушения. Най-много – 5722, са били проверките в малките предприятия с до 9 служители. А в дружествата с над 500 заети са извършени едва 166 проверки от инспекторите.

Данните сочат още, че служителите на Главната инспекция по труда са констатирали общо 40 253 нарушения на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта. Служителите са съставили 2644 акта за нарушение на трудовото законодателство, уточниха още от ГИТ.

Основен приоритет за инспекторите е осъществяване на контрол за спазването на трудовото законодателство. Спазване на нормите, регламентиращи заплащането на труда, законосъобразното наемане на работната сила, работното време и почивките с акцент върху малки и средни предприятия, както и тези със сезонен характер на дейността, заявиха още от Главна инспекция по труда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини