Икономист: ДДС да стане 15% за всичко - да върнем малко парите на хората

БТВ
share

С такава промяна не може да има намаление на цените и не може да се гарантира, че точно най-бедните членове на обществото ще спечелят, по-скоро ще се намалят разходи, които правят най-богатите. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ икономистът Георги Ганев по повод подготвяните от ДПС законодателни промени, с които да се намали ДДС-то на хляба, лекарствата и книгите.

Например най-много ще се намали цената на този хляб, който струва 5 лева, а такъв хляб по-бедните хора не могат да си позволят, заяви Ганев.

Всички тези предложения поставят предимно въпроси. Всеки, който прави такива предложения, следва да излезе и да представи оценка как точно ще се случи промяната – кой ще бъде засегнат, как точно ще бъде засегнат. В момента потреблението расте по-бързо отколкото икономиката и не е ясно тези промени какво точно ще донесат. Крайно време е в България сериозно да се отнасяме към разходите, правени от държавата, да се следи дали се постигат целите и ако не се постигат, да се сменят политиките, посочи икономистът.

Очевидно се предлага на килограм, има състезание кой ще направи най-популярното предложение, добави той.

Аз имам предложение – да намалим ДДС за всичко на най-ниската ставка в Европейския съюз – 15%. Премиерът не спира да тръби, че имаме 3 млрд. лева излишък – хайде да върнем малко парите на хората, каза още Георги Ганев.

Водещи новини

Още новини