Мая Манолова с кампания срещу ДДС при дарението на книги

  • 24 май 2019 16:40

  • 624
  • 2
 Мая Манолова с кампания срещу ДДС  при дарението на книги
© Омбудсман на РБ

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на ще стартира кампания за премахване на ДДС върху дарението на книги. Това  обяви тя навръх 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от институцията.

 „Мисля, че няма по-подходящ ден от днес и в навечерието на 1 юни – Деня на детето, да започнем заедно кауза, посветена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие срещу пълзящата сянка на бездуховието и несвободата“, написа тя във фейсбука си.  Манолова обяснява, че е била сезирана от български издатели, които, по техните думи, „отдавна поставят този важен въпрос, но срещат само тишина. И безразличие“. 

„Става дума за скандалния факт, че всички издатели плащат данък ДДС върху даренията, които правят на българските библиотеки – регионални, градски, селски, училищни, читалищни, ведомствени и пр.“, уточнява Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. И допълва, че  депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да предоставят на библиотеките по закон, също се облагат с данък.

„Нямам обяснение, защо дарението на книги се наказва с данък. Тази несправедливост трябва да бъде коригирана. Сигурна съм, че успеем ли в тази кауза, издателите ще предоставят многократно по-големи дарения на библиотеките, училищата, читалищата… Успяхме с ДДС-то при дарените храни, сега е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е важен, но далеч не е всичко!“, завършва Манолова.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
624 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българка

2019.05.25 | 10:52

2

Манолова,на книгите добре. А на храните и стоките от първа необходимост кога?

веселин василев

2019.05.24 | 18:55

1

Абе чунчовци - книгите се подаряват!!!!!

Добави коментар

Водещи новини