Владимир Каролев: Единственият начин да станем по-заможни е с повече работа

Кадър: БНТ
share

Нивото на цените в България е много по-ниско, както и доходите, разбира се. Ако искаме да станем по-заможни, единствения начин би бил с повече работа, защото така ще се укрепи и самата ни икономика. Не вярвам, че забогатяването ни ще започне в момента, в който влезем в Еврозоната. Това става само с работа, сподели в сутрешния блок на БНТ икономистът Владимир Каролев.

,,Еврото така или иначе е неизбежно, така че ако ме питате дали България трябва да влезе в чакалнята, отговорът ми би бил "да". Съществуват обаче два риска, които ме притесняват като икономист, когато влезем в Еврозоната. Първият е, че ще стане по-евтино кредитирането на държавата, т.е. ако тя изтегли заем, за да го изплати, ще ни вдигнат данъците. Другият риск би бил да ни обвържат с някои "европейски" политики, каквато идея лансира Макрон. Има риск например да решат да ни качат данъка от 10 на 30 процента, какъвто е в Германия. Тези две неща наистина ме безпокоят'', обясни Каролев

,,Не очаквам увеличение на цените, нито че инфлацията ще бъде по-голяма, когато влезем в Еврозоната. Това са неоправдани опасения'', изказа се по темата и другият икономист в студиото Георги Вулджев.

 

Водещи новини

Още новини