Успя ли България да защити интересите си пред Русия?

Кадър Нова телевизия
share

„Енергийната ни зависимост от Русия е толкова голяма, че едва ли може да се увеличи още. Едва ли в случая със смяната на маршрута за доставки на газ ще се увеличи или намали”, коментира политологът Румяна Коларова в сутрешния блок на Нова телевизия.

От визитата на руския премиер Дмитрий Медведев тя заяви, че е чула няколко реплики, които показват пренебрежението му към България. „Вие не можете да решите въпроса, ЕК да го реши”. Другата вметка, с която се показа пренебрежение към България беше: „Що не вържете лева към юана?”. Не мисля, че беше шега. Имаше и още няколко такива забележки, при които открито се показва пренебрежение”, коментира Коларова.

„Мнозинството българи не изпитват никакъв страх от Русия, напротив смятат я за дългосрочен приятел. По-малка група имат инстинктивен страх. А има и една група хора, които си вадят парите като ни плашат с Русия”, заяви и социологът Андрей Райчев.

„Ние искахме газова тръба да мине през България. Парите там не са малко. Това не стана и не стана под натиска на Запада. Хилари Клинтън пристигна и каза: „Няма да правите никаква тръба”. България чакаше шанса си, а в тази визита не се видя никакъв шанс”, коментира още Райчев.

Водещи новини

Още новини