От Стопанската камара настояха да се влиза в затвора за неплатени осигуровки (видео)

share

На специална пресконференция от Българската стопанска камара отправиха редица предложения към правителството, свързани със социалното осигуряване.

Председателят на камарата Божидар Данев поиска да се криминализира укриването на осигурителни вноски чрез промяна в Наказателния кодекс, като се спазва същия подход, както в текста за укриване на данъци. Друго предложение на БСК е уеднаквяване на режима за определяне на размера на лихвите за забавено плащане на осигурителните вноски и данъците.

Данев предложи да се въведе принципът, че полагането на труд винаги се съпровожда с осигуряване и плащане на осигурителни вноски. За да стане това, според него, трябва да се прецизират съответните текстове в Кодекса за социално осигуряване, които допускат да се полага труд, без да се дължат осигурителни вноски. Данев уточни, че хората, които работят след пенсионирането си, също би трябвало да дължат осигурителни вноски.

От БСК искат да се прецизират правилата за осигурителните вноски на работещите в специалните ведомства с оглед правото на ранно пенсиониране там. Сред другите искания са по-ясни правила за отпускане на инвалидни пенсии, да се въведат лични осигурителни вноски за държавните служители, като заплатите им бъдат компенсирани с процента на вноските. От камарата категорично настояха осъвременяването на всички пенсии, независимо от размера им, да се провежда последователно и регулярно.

Водещи новини

Още новини