Само 8% от надомните работници у нас се осигуряват

  • 25 февруари 2012 15:46

  • 747
  • 0
Само 8% от надомните работници у нас се осигуряват
©

Едва 8% от надомните работници в България се осигуряват. Това показва проучване на Сдружение на надомните работници, асоцииран член на КНСБ, след извършеното картографиране на този вид трудещи се от Балканските страни.

Сред проучените 500 надомни работници в България 78% са жени, 53% са на възраст 35 до 55 години, 15 на сто са в пенсионна възраст, съобщи Виолета Златева, председател на Сдружението.

На трудов договор са само 8%. Работното време е по 12 часа без почивен ден. "Работи се обикновено в кухнята, без да е обособено работно място. В над от 80% от случаите работи цялото семейство. В нито една от Балканските страни няма статистически данни за този вид труд, а в малките градове, където няма промишлени предприятия надомните работници на собствена сметка преобладават в сравнение с тези с възложител", посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

В рамките на Международна конференция в София с участието на представители от Албания Македония, Сърбия, Румъния и Молдова и Югоизточна Азия ще бъде създадена втората в света Мрежа на надомните работници ХоумНет с център България, съобщи Виолета Златева.

Последвайте канала на

747 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини