Всеки шести българин е в "армията на неосигурените"

  • 15 август 2011 19:49

  • 2327
  • 2
Всеки шести българин е в "армията на неосигурените"
© Булфото

Към днешна дата броят на неосигурените българи е 2 милиона, съобщи бТВ.

Макар че според НАП няма драстична промяна в бройката на неосигурените в последните две години, данните показват, че от април досега нови 30 000 българи са станали част от „армията на неосигурените”. Данъчните съветват да извадим от това поне 700 000 души, които са емигрирали.

Според НАП стотици хиляди българи не са подали задължителната декларация, за да се отпишат от здравноосигурителната ни система, преди трайно да заживеят в чужбина.

Традиционно, в края на всяко лято в групата на неосигурените попадат и десетки хиляди зрелостници. След завършване на средно училище държавата престава да плаща вноските им. Така те трябва да се самоосигуряват, докато не започнат работа или не станат редовни студенти. Голяма част от кандидат-студентите не знаят, че дължат три вноски за здраве.

В момента данъчните гонят 110 000 лица, които дължат над 500 лв. здравни осигуровки. По закон човек престава да е осигурен, ако през последните три години са пропуснати повече от три месечни вноски за здраве. За възстановяване на правата трябва след това да се плати всичко дължимо.

Ако не е плащано изобщо, това са 36 вноски или с лихвите - над 540 лева. Всеки може да направи това изчисление за себе си чрез калкулатора на НАП в интернет. От данъчната администрация предупредиха хората да попълват платежните нареждания точно според указанията, за да не стават грешки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2327 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
robin hud

2012.06.02 | 23:45

2
яжте лайна говеда такива, елате да видите как живеят хората на село или се пропиват в кръчмите или бачкат от тъмно до тъмно за да вържат двата края, да не мислите че на някой от младите им пука за шибаните осигуровки или за шибания ви бюджет парламентарни лайняри и институциунални паразити, няма да живеем сто години я.
vanko76

2012.01.07 | 23:52

1
Данъчните да духат супата като нямат пари хората с какво да ги платят кухи лейки такива.

Добави коментар

Водещи новини