Константин Тренчев: Ако се вдигне таванът на пенсиите в бюджета ще влязат над 120 млн. лв

булфото
share

Проблемът с пенсионната реформа може да се реши, като се вземат мерки за влизане на повече средства в пенсионните фондове. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев в студиото на „Факторът Кошлуков“ тази сутрин в националния ефир на TV7 и допълни, че ако се вдигне таванът на пенсиите в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) ще влязат над 120 млн. лв.

Още миналата година с правителството е постигнато единно решение да започне увеличаване на осигуроителния стаж. Договорихме се пенсионната възраст също да започне да се качва, но много плавно и съобразно демографския статус на страната. Това каза д-р Тренчев по повод постигането на консенсусно решение с управляващите.
Основната критика, която д-р Тренчев отправи към министъра на финансите Симеон Дянков е, че дефицитът в НОИ може много по-ефективно да бъде намален на входа, а не на изхода с вдигане на годините за пенсиониране и намаляване на пенсионерите. Според него политиката, която води финансовият министър е непоследователна, което са потвърдили и редица депутати. Основният конфликт между нас е, че той иска само да реже разходи, но негова е и задачата да намери начини за привличане на приходи, каза още синдикалистът. Д-р Тренчев бе категоричен, че проектобюджетът не е бил дискутиран преди изборите, за да не стане явно, че тази година „пицата ще бъде още по-постна“.
Според президента на КТ „Подкрепа“ премиерът Бойко Борисов има волята и желанието да разреши проблемите, но има хора в екипа му, които пречат това да се реализира. Той заяви, че министър Дянков вижда само числата, но не и хората, които стоят зад тях. Диагнозата за настоящото правителство е, че не се предписва правилното лечение и пациентът затъва все повече и повече, лаконичен бе д-р Тренчев.

Водещи новини

Още новини