Само от 5 до 10 процента от чистата земеделска продукция, която се произвежда у нас, се консумира от хората в страната. Това стана ясно в рамките на кръгла маса, посветена на биобизнеса у нас.
Статистиката показва, че у нас се произвежда достатъчно чиста екологична храна, но тя не се реализира на българския пазар, заяви на кръгла маса по проблемите на биобизнеса доцент Владислав Попов от Aграрния универитет в Пловдив, цитиран от БНР.
"У нас има поле за развитие на биоземеделието. С холандско финансиране в Родопите вече се работи по проект, който да даде алтернатива на местното население. Целта е да научим тези хора как да създадат бизнес от защитените местности, които имат, и да го комбинират с консумацията на биологични храни. Райони, в които, ако има едно младо семейство, то се чуди как да отглежда децата си и как всяка сутрин да ги води до училището - нека да се обърнем към тези селски райони", призова Владислав Попов.
"Малцина са предприемачите у нас, които са пробвали да развиват биоферми, но опитът им е по-скоро негативен", сподели Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма.
"България има едно нещо, за което е на първо място в Европа, и това е биопотенциалът и биоразнообразието", каза Вътев. Затова от хранително-вкусовия бранш настояват за държавна политика, която да развие сектора.
България е на първо място в Европа по биопотенциал
- 29.11.2011 | 19:31
- 1130