Трайков: България се стреми към отварянето на Южния енергиен коридор

share

В Истанбул се провежда Черноморски енергиен и икономически форум, посветен на въпросите по диверсифицирането на енергийните източници.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков разговаря с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и с гръцкия си колега в рамките на форума.

"Нашата цел е отварянето на Южния газов коридор и интерконектора с Гърция, по който работим и който трябва да бъде готов в края на 2013 година. Интреконекторът за Гърция, за който разговаряхме и с турския министър Танер Йълдъз, ще бъде една от първите реални части от южния коридор за влизането на каспийския газ от Азия в Европа през България", заяви след срещите Трайков пред БНР.

Специално внимание е било отделено и на сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в региона на Черноморието, което е един от главните акценти на форума.

Черноморският регион има жизнено важно значение от гледна точка на осигуряването на енергийните доставки от Евразия в Европа. И този статут на региона ще се запази, заяви Танер Йълдъз.

Водещи новини

Още новини