Изграждаме хранилище за радиоактивни отпадъци

share

През 2015 година България ще има трайни решения за безопасното съхранение на всички видове радиоактивни отпадъци.

Тогава ще завърши изграждането на Националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци в близост до АЕЦ „Козлодуй", в което в продължение на 60 години (до 2075 г) ще можем да депонираме отпадъци и да ги съхраняваме безопасно след това в продължение на 300 години. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, в чието присъствие бе подписан договор за разработване на технически проект и анализ на безопасността на съоръжението. Подпис под документа поставиха мениджърите на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и на консорциум от международния консултант Westinghouse Electric Spain в партньорство с DBE Technology, Германия и ENRESA, Испания.

Освен евтината енергия от АЕЦ „Козлодуй", експлоатирането на една ядрена мощност е свързано с отговорности за неутрализирането и погребването на ядрените отпадъци. Те са също толкова важни, а понякога и по-важни за околната среда, от оперативното й обслужване и управление, подчерта министърът. По думите му този проект ще ни позволи да изпълним по най-модерния технологичен начин безопасното депониране и съхранение на радиоактивни отпадъци.
В хранилището ще бъдат инвестирани 120 млн. евро по Международния фонд Козлодуй. Привлекли сме едни от най-силните компании в този сектор, които спечелиха конкурса за проектиране на съоръжението с най-добра оферта като качество и цена. Разчитаме на тяхната експертиза и опит, за да имаме сигурно и надеждно хранилище, съобразно всички ядрени и екологични стандарти, допълни министърът.


Избраната технология е най-модерната в момента. Ще се изгражда многобариерно съоръжение от модулен тип, което позволява последователно изграждане на отделните елементи и постепенно да увеличаване капацитета на хранилището, според нуждите за депониране. Ще се строи отговорно и качествено, с изключително строг контрол, така че всички да са спокойни за природата и здравето на хората в региона, категоричен беше Трайков.


В хранилището ще могат да се съхраняват до 138 200 куб. метра (345 500 тона) отпадъци. За сравнение - за 2010 г. АЕЦ "Козлодуй" е генерирала и предала за обезвреждане и съхранение 1400 куб. метра ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци.
„С изграждането на Национално хранилище за погребване на ниско и средно радиоактивни отпадъци България ще изпълни критериите на Международната агенция за атомна енергия за устойчиво управление на радиоактивни отпадъци и ще продължи традицията да бъде добър пример в управлението на ядрени съоръжения", подчерта министър Трайков.

Водещи новини

Още новини