Делян Добрев: Важно е да имаме собствен газ (видео)

Булфото
share

Важно е да имаме собствен газ. Тук не говоря за шистов газ, а за проучване в Черно море. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев след заседание на обща комисия „Икономика, инфраструктура и енергетика” на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ).

"Следващата година през февруари месец ще започне първият сондаж. Това е най-важният приоритет не само за България, но и за региона. Газът не само за нас, но и за съседните страни ще бъде значително по-евтин, тъй като 35% от цената, която плащаме в момента, са таксите за пренос. Това е основният приоритет за всички нас, защото в този регион плащаме най-високата цена за газ от целия ЕС. Потенциалът на Черно море съществува, защото видяхте, че излезе новина, че Румъния вече е енергийно независима по отношение на доставките на газ", обясни Добрев.

"От април месец Румъния спира да купува газ, от вносител, защото задоволява потреблението си със собствен газ. Тяхното потребление е 4 пъти по-голямо от България. Ние консумираме около 3 млрд. кубика, а те 11-12 млрд. кубика, така че те намират достатъчно газ, за да задоволяват собственото си потребление. Убеден съм, че ние също ще намерим. За съжаление, малко закъсняхме - те са започнали 7-8 години преди нас. Освен Хан Аспарух, в момента има решение на Министерски съвет за търсене на компании, които да търсят и проучват в останалите два блока в Черно море - "Терес" и "Силистар", допълни председателят на енергийната комисия.

"Шистовият газ за мен въобще не стои на дневен ред. Има приет мораториум от Народното събрание и на този етап няма никакви намерения да се правят каквито и да било промени в тази област", увери Делян Добрев.

Водещи новини

Още новини