Процедурата на ЕК срещу страната ни е обмен на информация, според министър Стойнев

Булфото
share

Процедурата на ЕК срещу страната ни е на база жалби на граждани и фирми и представлява обмен на информация между страната ни и ЕК, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев информацията за започналата процедура срещу България, предаде БТА.

Процедурата е започнала след жалба на бившия премиер Бойко Борисов до комисаря Йотингер, подчерта Стойнев.

От 2010 г. насам има 20 такива процедури за обмен на информация, две от които по времето на ГЕРБ са прераснали в наказателни процедури, обяви министърът. "Тези процедури са в частта електроенергия и в частта отпадъци от минната индустрия", посочи Стойнев.

"Предприели сме нужните действия и с промяна в Закона за енергийната ефективност и Закона за подземните богатства тези наказателни процедури те ще отпаднат", съобщи министърът. Той призова бившия министър на икономиката и енергетиката от правителството на ГЕРБ Делян Добрев да посети ведомството и лично да се убеди, че няма започната наказателна процедура от ЕК срещу България.

"Имаме постоянен диалог с ЕК, многократно съм се срещал с комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, отбеляза Стойнев и добави, че промените в Закона за енергетиката, които са обект на исканата допълнителна информация от ЕК, се правят, за да се запълни дупка в българското законодателство. Досега страната ни не е имала морски газопровод, макар че преди години е имало идеи "Син поток" да стигне до България", припомни Стойнев.

Той каза, че още преди време правителството на Иван Костов се е отказало да реализира този проект и сега нямаме диверсифицирани доставки на природен газ. Той отбеляза, че промените в Закона за енергетиката още не са приети, а следващата седмица се очаква да пристигнат експерти на ЕК.

Водещи новини

Още новини