ЕК предприема мерки спрямо България заради неспазване на правилата за "Южен поток”

  • 28 май 2014 09:52

  • 2670
  • 12
ЕК предприема мерки спрямо България заради неспазване на правилата за "Южен поток”
© Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в е информирал премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, съобщава БНР.

Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия. Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски: "Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност", заяви председателят на Еврокомисията, като подчерта, че тя следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея, и добави: "В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв.”

Барозу, който подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.
Неформалното заседание на Европейския съвет беше посветено не на енергетиката, а на резултатите от изборите и номинациите за следващ председател на Еврокомисията. Изненадващо германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, която по-рано подкрепи кандидата на ЕНП Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, сега заяви, че иска да бъде обсъждан по-широк списък с имена.

Изявлението й беше определено като „абсурд” от лидера на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода. Вчера Юнкер получи зелена светлина от Европарламента да търси мнозинство за номинацията си, а сега го блокират от собственото му политическо семейство, коментира Свобода.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпoй заяви, че ще преговаря по номинациите с новите лидери на политически групи, които ще бъдат избрани през юни. По думите му държавните и правителствени ръководители ще очакват от кандидатите статегически план с приоритети, след които да са мерките за възстановяване на икономиката и енергийната сигурност.

По време на неформалния съвет снощи ръководителите на Евросъюза обсъдиха номинациите за наследника на Барозу. Преговорите ще продължат през юни с лидерите на новоизбраните фракции в Европарламента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2670 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2014.05.30 | 21:34

12
Nomer 9 : Imash vmesto ysta, putka, izlizai s feredje !!!!!!
Чоко

2014.05.30 | 21:33

10
За да се оправи България трябва да излезем от Европейския Съюз и НАТО. Отново да развием селското стопанство и промишленоста и както някога да изнасяме за Русия и други страни. Трябва отново да пуснем 1-4ти блокове на Козлудуй и нещата постепенно ще се нормализират. ИНАЧЕ СМЕ ЗА НИКЪДЕ.

2014.05.30 | 21:33

11
да ти ебa майката проста,заминавай в северна корея там да ръсиш мозък,в най-скоро време такива като теб ще бъдат разчеквани на петолъчка,ще ви пръснем пyтките на всички безродници

2014.05.30 | 17:19

9
Tazi istoria se to4i, nai-malko ot 5 godini.Da sa ia namerili tazi bulgarska gaz za tova vreme. Germansko nadmenno Politiesko Dominirane.Rabotete smelo, stroite, TE ne sa ni Gospodari, a postaviat Maimunski uslovia.

2014.05.30 | 17:19

8
Ще се правиме на тарикати,докато Русия не ни отреже.Медведев достатъчно ясно заяви,че маршрута може да мине и през "трета" страна.И нищо няма да ги спре,защото на Ес не им пука за нас. англия,австрия,словения италия и германия имат двустранен договор с Газпром-защото мислят реално.Ужилен ще бъде Ганъо-ще плаща най-висока тарифа,през украйнската тръба.

2014.05.30 | 17:17

7
северен поток може южен не може а мам...ка ви мръсна лобистка ВЪН ОТ ЕС
Таралеж

2014.05.30 | 17:17

6
Разбирам г-н Барозо, ве българите "очаткаха" неговото протеже Кунева, но за щастие скоро няма да гледаме физиономията на този българомразец.

2014.05.30 | 17:16

5
ЕС трябва да бъде единен и затова не трябва да бъде командван от шепа лобисти.

2014.05.30 | 17:16

4
ЮЖЕН ПОТОК ЩЕ БЪДЕ ПОСТРОЕН, КАКТО БЕ ПОСТРОЕН И СЕВЕРЕН. НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДА НИ ДИСКРИМИНИРАТ САМО ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е МАЛКА СТРАНА И БЕДНА.! ЕС Е ЗА ВСИЧКИ НЕ САМО ЗА ГОЛЕМИТЕ И БОГАТИТЕ!

2014.05.30 | 04:03

3
И от ЕС ще ви порежат !!!

2014.05.30 | 00:30

2
Ще плащат гражданите пак.

2014.05.30 | 00:30

1
Борбата е за условието през Южен да минава освен руски газ и български газ , когато започне да се добива , а това е изключено от "нашето "правителство.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини