Няма опасност от по-високи цени в хранителните вериги, увери Греков

Булфото
share

Ще бъдат изплатени 15 млн. лева на дружеството „Напоителни системи“. Това заяви след заседание на Министерски съвет министърът на земеделието и храните Димитър Греков, предаде репортер на Novini.bg.

По думите на земеделския министър тези средства са необходими, тъй като дружеството трябва да се разплати с кредиторите и с работниците, които вече 3 месеца не са взимали трудовите си възнаграждения.

Стана ясно, че премиерът Пламен Орешарски е поставил задача на Греков, както и на министъра на финансите Петър Чобанов да изготвят доклад за състоянието на дружеството и за перспективите му, тъй като „Напоителни системи“ обслужва важен сектор в селското стопанство, в частност земеделието, на което българското правителство залага като приоритетен отрасъл.

Министър Греков съобщи още и че няма опасност да бъдат повишени цените в хранителните вериги, което от известно време се лансира в публичното пространство.

Опасността от повишаване на цените дойде от готвено ново законодателство, имащо за цел да бори монополи и картели на пазара на бързооборотни стоки. С проекта се предлага да отпаднат таксите, които събират търговските вериги от доставчиците, което от бранша определиха като груба намеса на държавата в свободата на договаряне, което може да доведе до влошаване на бизнес средата и отблъскване на инвеститорите. Това от своя страна, по думите им, до повишаване на цените в хранителните вериги.

„От 7-8 месеца вече водим диалог с големите вериги и с голяма част сме се разбрали за това как повече български продукти да бъдат предлагани в тези вериги“, отбеляза Димитър Греков.

Водещи новини

Още новини