Информационен център за "Южен поток" отвори врати във Варна

Булфото
share

Информационен център на проекта "Южен поток" бе открит днес официално във Варна. Началото му постави Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на "Южен поток - Транспорт", фирмата, която отговаря за морския газопровод.

Той уточни, че изграждането на центъра е продиктувано от желанието на компанията да има непрекъсната връзка с хората по места. Изпълнителят на строителството на тръбопровода, който ще преминава по суша, ще стане ясен през март, допълни техническият директор на "Южен поток -България" Анатолий Полукайнен. По думите му кандидатите са 11 дружества и консорциуми и сега тече тяхното оценяване.

Очаква се самото строителство да започне през юли. Изискванията на ЕС по третия енергопакет не се отнасят за строителството, а за експлоатацията, коментираха представителитe на "Южен поток". Според тях през трите години докато се полага тръбата, нещата между Брюксел и Москва ще се регулират.

При откриването на центъра стана ясно още, че почти половината от районите в страната, през които ще преминава тръбопровода, са вече с одобрени подробни устройствени планове от местните общински съвети. Очаква се до края на месеца документите да бъдат разгледани и от Националния експертен съвет по устройство на територията.

Водещи новини

Още новини