Калфин: ЕК няма да спре "Южен поток"

Булфото
share

Договорът с Русия за "Южен поток" трябва да отговаря на европейските правила и България не може да бъде пасивната страна и да чака Русия да се оправя с Европейския съюз, защото ние сме сключили договор с Русия и ние сме член на ЕС, а не Москва, заяви категорично евродепутатът Ивайло Калфин в сутрешния блок на ТВ7. Калфин разкритикува още властта, че кореспонденцията по темата Южен поток" не е прозрачна и публична, каквато трябва да бъде.

"И споразумението с Русия, и кореспонденцията с Европейския съюз (ЕС) би трябвало да бъдат публични", отсече евродепутатът и допълни, че писмото с бележките на Европейската комисия (ЕК) е дошло още през август.

Проф. Атанас Тасев подкрепи мнението на Калфин. Той сподели становището си, че проблемът с "Южен поток" няма да се реши до евроизборите, тъй като по него има много неща, които не са дефинирани точно, като например – откъде започва "Южен поток".

Според енергийния експерт трябва внимателно да прочетем договора за газопровода "Опал", който свързва "Северен поток "с европейската мрежа в частта за дерогацията и по него да подготвим нашата позиция. Това, което ще стане с "Опал", ще се случи и с "Южен поток", допълни Тасев.

Според него, както и според Калфин обаче, проектът няма да бъде спрян, защото Русия има много повече изгода от него, отколкото ЕС, тъй като 80% от газовия износ е именно за Европа.

Водещи новини

Още новини