Стойнев: 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй няма да струва нито стотинка на българите

булфото
share

„Нито стотинка от българските граждани няма да се поиска за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” стана ясно от интервю на енергийния министър Драгомир Стойнев пред Дарик радио.

„Някои хора помислиха, че държавата ще дава държавна гаранция под парична форма. Държа ясно да обясня: даде се държавна гаранция за непромяна на данъчната ни система в страната. Защото някои държави смятат да налагат данък върху ядрената енергетика и аз ясно заявих, че българската държава не смята да въвежда данък върху ядрената енергетика, но парична гаранция ние не можем да си позволим”, заявиСтойнев.

Министърът подчерта, че е представител на второто правителство, което води разговори с американската компания "Уестингхаус” за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй”, което може да се определи като приемственост от предходните управляващи.

"Българската енергийна система има нужда от нови мощности, които да заменят 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ"Козлодуй" преди те да бъдат изведени от експлоатация. Ако искаме да имаме конкурентоспособна икономика, трябва да гарантираме конкурентоспособна енергетика, за което е необходима диверсификация на енергийните източници”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването "Панорама” по БНТ.
С изграждането на нова ядрена мощност на АЕЦ "Козлудуй” за мен е важно да е гарантиран интересът на българската държава, чрез предоставяне на най-безопасната технология. Електроенергията ще се произвежда през следващите 80 години на най-ниската цена”.

Според експертите АР 1000 има една от най-добрите системи за безопасност. Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивни системи за сигурност. Ако захранването бъде прекъснато, реакторът се охлажда в продължение на 10 дни.

"Ние търсим реактори, които да имат мощност между 1000 и 1200 мегавата, а френските са 1700 мегавата и нашата електропреносна система трудно ще ги понесе”, допълни още той. По думите на министър Стойнев тепърва предстоят преговори и ако цената на реактора и на произвежданата от него електроенергия е висока, няма да бъде подписан договор.

Водещи новини

Още новини