Намалява доверието на чуждите инвеститори към България

share

Политическата нестабилност крие големи рискове за бизнес средата, предупредиха от Българската търговско-промишлена палата, предаде БНР.

Проучване сред нейни членове и партньори е показало, че намалява доверието на чуждите инвеститори и те са склонни да забавят конкретни свои проекти.

Политическата обстановка в страната се отразява негативно върху бизнес средата. Бизнесът очаква диалог с държавата и приемане и прилагане на пакет от мерки за стабилизация и подобряване на условията за работа на фирмите. Очакванията са най- вече за по-активна работа на НАП и митниците и за повишаване събираемостта на приходите. Една трета от анкетираните сочат, че вече е налице съкращаване на сроковете за възстановяване на ДДС, но само пет на сто отчитат положителна промяна в условията на кредитиране. 70 процента от представителите на бизнеса, според анкетата, не одобряват идеята за вдигане на максималния осигурителен доход от 2 200 на 3 100 лева. По отношение на мерките за намаляване на младежката безработица, базирани на субсидиране от държавата при назначаване на първи трудов договор, повече от половината от членовете на палатата изразяват одобрение и само 24 процента са на противоположната позиция. Остават актуални необходимостта от облекчаване на регулаторните режими, промяната на таксите, събирани от институциите и промени в Закона за обществените поръчки.

Водещи новини

Още новини