Драгомир Стойнев: Русия поема изцяло строежа на "Южен поток"

share

Нашето правителство отстоява националните интереси. Именно водейки се от националния интерес, който касае бъдещи енергийни проекти, ние уверихме г-н Алексей Милер, че "Южен поток" остава стратегически проект за страната. 

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата с Пламен Орешарски и шефът на "Газпром" Алексей Милер. "Южен поток" ще се финансира на проектен принцип, няма да има държавни гаранции, няма да бъдат харчени парите на българските данъкоплатци, каза още Стойнев. Този проект ще намали безработицата и българските газови специалисти ще могат да си намерят работа. Този проект е от национално значение. Това е стратегически проект, по който трябва да се ускори работата, категоричен беше Стойнев. Правителството винаги се е водило от един основен принцип – да се отстоява националният интерес както в икономически, регионален, така и в европейски контекст. водейки се от националния интерес, във всеки разговор, касаещ енергийни проекти, защитаваме този интерес. Уверихме г-н Милер, че "Южен поток" остава стратегически проект за страната, каза още Стойнев.

Важно е да се установи и регулаторният режим на този проект, тоест конкретен резултат от преговорите на ниво ЕС за Русия. Тази година трябва да се ускори работата по него, продължи Стойнев. Министър-председателят възложи допълнителни усилия на административно ниво, тъй като тази година трябва да имаме окончателен подробен устройствен план, окончателна оценка за въздействието върху околната среда, окончателен технически проект и да се кандидатства за разрешение за строеж. Тъй като е имало известно закъснение, ние ще ускорим работата, тъй като за нас е важно да има диверсификация на маршрута за доставки на природен газ, заяви министър Драгомир Стойнев. Създадена е проектна компания „Южен поток България, където делът на руската и на българската част е 50 на 50. Това ясно показва, че е защитен националният интерес, завърши Стойнев.

След края на брифинга министър Драгомир Стойнев отказа да отговаря на всякакви журналистически въпроси.

Водещи новини

Още новини