Проучват възможностите за изграждане на ВЕЦ-ове по границата със Сърбия

share

Да бъдат проучени възможностите за изграждане на малки водноелектрически централи винтов тип от двете страни на границата между България и Сърбия предвижда проект "Подготовка на реките за прилагане на опазващи околната среда източници на възобновяема енергия - РЕКИ". Той е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП "България - Сърбия".

Водещ партньор е Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" в София. Негови партньори са Факултетът по безопасност на труда в Нишкия университет в Сърбия, Пернишката търговско-промишлена палата и Регионалният екологичен център за Централна и Източна Европа - клон България. Проектът цели да насърчи и увеличи използването на възобновяеми енергийни източници чрез предоставяне на методическа и техническа подкрепа, които ще привлекат потенциални инвеститори в областта на трансграничното сътрудничество. Ще бъдат анализирани перспективни участъци на реките Нишава, Ерма и Струма, Власинско езеро в Сърбия и яз. "Пчелина" край село Ковачевци, като потенциални обекти в разработването на водноелектрически централи.

Малките винтови централи отсъстват в региона на Сърбия и България, обясни на пресконференция днес ръководителят на проекта Камен Рангелов. Според него те са много ефективни, защото могат да бъдат изградени в урбанизираните зони на градовете, без да се правят прагове на реките. Мощността им е от 5 до 500 киловата, за 7 - 10 години инвестицията се връща. При 15 процента от изчисленото ниво на водата се постига 74 процента ефективност, каза още Рангелов. По думите му, цената на мегават е конкурентна - 70 - 80 лв., което гарантира добра възвращаемост.

Процедурата за изграждане на такива микро ВЕЦ-ове у нас е същата, както и при строителство на големи централи, затова просто ги няма, смята Рангелов, цитиран от БТА. В рамките на проекта специалистите ще проучат и очертаят разликите в правната и институционална рамка за възобновяема енергия в България и Сърбия. Ще бъде направено сравнение на съществуващите видове водни турбини и потърсено най-доброто решение от гледна точка на енергийна ефективност, икономически, екологичен и социален аспект. Хидрогеоложкото проучване на трите реки и двете езера ще бъде съпътствано с анализ на съществуващата инфраструктура в близост до тях, антропологични и екологични изследвания. Всички проучвания ще се извършат паралелно от двете страни на границата.

Ще бъде изработен наръчник за потенциалните инвеститори на три езика, указващ най-добрите места по трите реки, язовир "Пчелина" и Власинското езеро за изграждане на малки ВЕЦ-ове. Изпълнението на проекта ще продължи една година. Бюджетът му е 186 262,95 евро.

Водещи новини

Още новини