Делян Добрев: Не трябваше да инвестираме във ВЕИ

  • 04 юли 2012 08:19

  • 2225
  • 9
Делян Добрев: Не трябваше да инвестираме във ВЕИ
©

Дългосрочните договори с американските централи „Марица Изток 1“ и „Марица Изток 3“, както и „Софийска вода“ могат да се прекратят, но неустойките са изключително високи. Това заяви в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, министър на икономиката, енергетиката и туризма.

По думите му, това не е много лесна тема за решаване. Сега вече има законодателство в Европейския съюз, което забранява подписването на дългосрочни договори. Но когато сега са подписани нашите, такава норма не е имало.

Във връзка с коментара на Ангел Джамбазки, общински съветник в Столичен общински съвет и заместник-председател на ВМРО, когато един договор не се изпълнява, той може да бъде разтрогнат без неустойки. А компаниите, с които България има сключени дългосрочни договори, нямат инвестиции, производствата им са изнесени в чужбина, а на чиновници се плащат по 1000 евро на ден командировъчни, министърът отговори, че има регулатор, който проверява дейността на компаниите и одобрява всички разходи на компаниите. Съмнявам се да има такива данни, каквито са изнесени. Според мен компаниите, с които са подписани дългосрочни договори, си изпълняват задълженията, заяви Добрев.

От ВМРО обвиняват държавната власт за поскъпването на електроенергията. Българите не искат да плащат на монополите, които гледат на гражданите като колониални хора. Държавната комисия винаги се пада адвокат на монопола, каза Джамбазки.

Министър Добрев обясни, че причината за плащането на увеличението от 8 процента от 13-те процента поскъпване, е, защото в България работят все повече възобновяеми енергийни източници. Причината за това е закон от 2007 г., който привлече целия свят да инвестират в зелената енергия в страната ни. Все едно ние сме най-богата държава да плащаме толкова високи цени за зелена енергия, колкото са разписани в нормативните документи. Тогава в закона трябваше да бъде разписано друго. До 2016 година трябваше да бъде разписано да се използва енергията основно на АЕЦ "Белене". До тогава, благодарение на развитието на технологията, зелената енергия ще бъде много по-евтина.

2011 година влезе в сила новият закон, като вече над година няма сключени договори за ВЕИ. 95 процента от подписаните предварително договори намерихме начин да не бъдат изпълнени по подписания начин. Намалихме цената от 699 на 485 и намалихме годините от 25 на 20 за изплащане. С това намалихме задълженията с милиарди, каза министърът на икономиката.

По думите му, ние сме бедна държава и не трябваше да инвестираме въобще във ВЕИ до 2015 година.






 

Последвайте канала на

2225 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2014.04.09 | 10:44

9
Който е подписал тези договори - в затвора.
До Поп ТЪПАКОВ

2014.04.09 | 10:44

8
Много ясно ти го обясни бе ТЪПАК,това че искаш друго да чуеш си е твоя работа.ЕЙ ПРОСТ НАРОД ,СЛАБА ДЪРЖАВА!
ПоП

2014.04.09 | 10:44

7
Много приказва ,но нищо не казва.Лъжливото овчарче.Прилича на началника си.

2014.04.09 | 10:43

6
Ще ви дойде акъла и на вас смешници. Когато режете и последния клон за енергийна стабилност можехте малко да помислите. Но нали Тиквата обеща че щяли да се строят газови централи и не знам си още какво, което ще доведе до нови увеличения и нека неговата възлюбена да продължава да строй фотоволтайчни и ВЕИ паркове и тока може и с 100% да скочи в близките години!
Радо

2014.04.09 | 10:43

5
Напълниха си джобовете депутати и министри покрай изграждането на фотоволтаичните системи. Толкова пари са вложени там че можеше отдавна АЕЦ Белене да се построи като свършат запасите от въглища и се изчерпи ресурса на Козлодуй едва ли ще можем да караме на фотоволтаици!!!!

2014.04.09 | 10:42

2
този човечец на снимката изглежда доста изстрадал :) пляскайте 2-та нови реактора на козлодуй и не се кахърете!!! Спрете евтииния износ и така ще бъдат намалени мощностите! Няма смисъл от нова централа,след 30 години ще градиме плазмени реактори :)
ИЗВЪНЗЕМЕН

2014.04.09 | 10:42

4
След 30 г МЕН и ТЕБ НЯМА ДА НИ ИМА - А ДОТОГАВА !!!!
НА ВНИМАНИЕТО НА ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА

2014.04.09 | 10:42

3
Главна прокуратура да провери кой е подписал договорите с ВЕИ да се обяви във всички телевизии ! Семерджиев да бъде уволнен - този постоянно прави далавери ! да се прекратят договорите с всички монополисти - ток, вода,ТЕЦ - ще струва по малко от това което плаща БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !Боко спря АЕЦ Белене - щом може да се спре значи могат да се разтрогнат договорите с монополите !!!ПРОКУРАТУРАТА ДА НАПРАВИ ПРВЕРКИ В РЕГУЛАТОРА ПЪК И В ПРЕДИШНИ ДОГОВОРИ - КОЙТО Е ВИНОВЕН ДА СИ ПОНЕСЕ НАКАЗАНИЕ !!!
Герчо с тамбурата

2014.04.09 | 10:41

1
Уж държавата беше лош стопанин, а всички тия, дето е наричаха така, през глава тичат да и продава вятър ,сланце, тъма и накрая мъгла на тазе будала,

Добави коментар

Водещи новини