"Фолксваген" инвестира във ВЕИ проекти

  • 26 август 2011 15:24

  • 834
  • 0
"Фолксваген" инвестира във ВЕИ проекти
© Internet

Германският автомобилeн концерн "Фолксваген" (Volkswagen) ще инвестира почти 1 млрд. евро в производството на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) през следващите две години, съобщи германското издание на "Файненшъл таймс", цитирано от "Ройтерс".

Планираните инвестиции са значително по-големи от обявените досега. В края на юни компанията, която е най-големият автопроизводител в Европа, съобщи, че възнамерява в средносрочен план да вложи 600 млн. евро в екоенергия.

Според АФП "Фолксваген" ще вложи средства в 200-мегаватов ветропарк. В момента компанията търси поне два подходящи вятърни парка в открито море, в които да купи дял. "Преговаряме с оператори за дял в такива централи", потвърди говорител на фирмата. До края на годината автомобилният концерн може да официално да започне партньорството си с разработчика на вятърни централи Windreich. 

През юни подразделението "Фолксваген крафтверк", което управлява заводите на групата, подписа договор с австрийската "Фербунд" (Verbund) за покупка на зелена енергия. От 2013 г. около 10 на сто от електричеството, използвано в 12-те германски завода на концерна, ще идва от водните централи на "Фербунд".

"Фолксваген" си постави цел за десет години да намали количеството парникови газове, изпускано при производството, с 40% спрямо нивата от 2010 г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини