Симеон Дянков пред CNN: Еврозоната е в криза, не искаме да влезем сега

share

Страните от еврозоната могат да извлекат поуки от страна като България. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в интервю за Ричард Куест по CNN.

България доказа, че с консервативната си политика може да гарантира финансова стабилност. Историята на страната ни и преструктурирането на бизнеса и банковата система от комунизъм към пазарна икономика може да бъде за пример, заяви българският вицепремиер.

Куест се опита да го провокира като го попита дали би подписал незабавно присъединяването на България към еврозоната. Дянков запази самообладание и уточни, че страната ни все още желае да стане член на клуба на богатите. Въпреки това в сегашното състояние не бихме се присъединили, имаме резерви както и Великобритания по отношение на кризата с Гърция, необходими са  ясни правила, които да не ни тласнат към излишни разходи, подчерта Симеон Дянков. Аргументите в подкрепа на нашия стремеж да се присъединим към еврозоната е да се възползваме от консервативните фискални принципи, върху които се гради тя, уточни финансовият министър.

Водещи новини

Още новини