Икономическата комисия в НС денонсира Споразумението за Бургас - Александруполис

share

Депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм приеха на второ четене законопроекта за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посочи пред членовете на комисията, че проектът е икономически неизгоден за България, защото не могат да се намерят пари за проектно финансиране. Това, по думите на Дянков, е било казано на среща на акционерите и от другите две страни, участващи в проекта - Гърция и Русия.

Депутатът от "Коалиция за България" Петър Димитров каза, че България може да бъде осъдена и да плаща неустойки заради прекъсване на участието си в проекта, но Симеон Дянков не коментира този въпрос. Той посочи, че е бил посъветван да се денонсира проекта от външни юристи като най-добър начин за излизане на страната ни от този ангажимент.

 

Водещи новини

Още новини