Има няколко кандидата за приватизация на БДЖ "Товарни превози"

share

Процедурата за приватизация на БДЖ „Товарни превози” върви доста по-стройно и има няколко кандидата, които изглеждат доста сериозни, съобщи пред журналисти в парламента финансовият министър Симеон Дянков.

„Част от предишните кредитори и облигационери, разбирайки, че приватизационната процедура върви доста добре, се опитват да намерят място и да могат от приходите, които дойдат от тази приватизация, да вземат максимална сума. По решение на ръководството на БДЖ е направено така, че 50% от сумата, която дойде от приватизация, да отиде в кредиторите, а другите 50% да отидат при облигационерите. Това не е решение на МФ или на МТИТС”, обясни Дянков.

„Различни облигационери се опитват да надпреварят другите облигационери, като вземат части от полагащото им се от гледна точка на активи. Стараят се да се наместят по-напред от другите. И българските закони, и международните закони са ясни и определят начина, по който първият, който е кредитирал, е на първо място, вторият, който е кредитирал е на второ и т.н. Тук не става въпрос за никакви подписи от страна на Министерството на финансите. Без изключение всички тези кредити са взимани без държавна гаранция, т.е. МФ не е част от тези преговори, макар че имаше доста настояване и голям лобизъм на някои фирми, особено от държави от ЕС, чиито банки участват в това, ние да вземем отношение. Моето мнение винаги е било – държавата няма държавна гаранция, ние не сме част от тази процедура. Мога да съветвам министъра на транспорта, но нямаме отношение към нея и следователно нищо няма да подписвам”, каза още Симеон Дянков.

Водещи новини

Още новини