Овчаров: България е тъмната страна на Европа

share

Дори Сергей Станишев не е подписал договора за АЕЦ "Белене", защото е усещал, че това ще доведе България до фалит. Затова социалистите са решили, без да подписват, да харчат пари по централата, а накрая да стоварят проблема на правителството след тях. Това заяви пред БНТ Мартин Димитров, депутат от Синята коалиция. Той призова хората да гласуват с категорично "Не" на референдума за ядрената енергетика на 27 януари.

По думите на Румен Овчаров, коментарът на Димитров са приказки. Трябва да има високо технологична икономика и работещи хора в България. Страната трябва да върви към модерното и да взима пример от Великобритания, която ще използва и занапред ядрена енергетика.

Според Димитров обаче "Белене" не е нужно. Има достатъчно мощности и няма да се стигне до дефицит на енергия. Не нови мощности трябват, а трябва енергийна ефективност, категоричен бе той. В България нещата са неефективни и това увеличава разходите на домакинствата. Но явно в сектора няма големи фирми, които да взимат пари за консултиране. Затова постоянно се лобира за АЕЦ "Белене", каза той и отсече, че енергийната ефективност е бъдещето на страната.

По думите на Димитров, има огромни мощности в страната, които обаче не работят, защото няма пазар в момента за тях. Нямаме проблем с тока. Това са глупости. Искат да ни излъжат и да си строят "Белене", което струва 20 милиарда - много повече от външния дълг, който остави Тодор Живков.

Овчаров контрира, че тези цифри са бомбастични и неверни. 4 600 000 000 ще струва атомната електроцентрала. Към тази цена се добавят така наречените разходи на собственика - за площадка, за гориво, хранилище, инфраструктура и т.н. Тези разходи не могат да бъдат повече от 1 млрд., уточни той.

Депутатът от БСП  обяви, че тъмната страна на Европа е България. Вие ми говорите за енергийната ефективност, която струва много скъпо. Алтернативата на атома - възобновяемите енергийни източници, се употребяват през много малка част на годината. Ако няма "Белене", какво ще е вашето предложение занапред, попита бившият министър на икономиката.

Според Димитров, средствата е по-практично да се инвестират в АЕЦ "Козлодуй", където е сигурно и площадката е проверена.

Много по-голяма е вероятността човек да го удари тухла по главата, докато върви по улицата, отколкото да се случи инцидент в АЕЦ "Белене", заяви Овчаров и допълни, че вероятността да се случи подобна катастрофа в централата е веднъж на един милиард години.

Аз съм млад човек, но през живота си съм видял два такива инцидента - в Чернобил и с "Фукушима". Българите ще станат опитни мишки, ако не гласуват с "не" на референдума, заключи той.

Водещи новини

Още новини