Трайков: "Драмата" с шистовия газ е, защото има шанс проучванията да бъдат успешни

Булфото
share

В последните няколко десетилетия в България е имало 2000 сондажа за нефт и газ, а сега за четирите проучвания за шистов газ възникна драма, заяви министърът в кулоарите на парламента.

Той беше помолен да коментира твърденията на левицата, че се нарушава законът при проучванията за шистов газ у нас. Георги Божинов от "Коалиция за България" каза, че програмата за геоложкото проучване трябва да бъде подложена на екологична оценка, а четирите сондажа изискват оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/. Аз твърдя, че четирите предвидени в сондажа проучвания са технологичен опит за добив на шистов газ, каза депутатът.


Министърът Трайчо Трайков обясни пред журналисти, че по закон ОВОС се изисква при заявени инвестиционно намерение. Гарантирам, че няма нужда от ОВОС на базата на експертните мнения, каза Трайков. Той си обясни възникналата драма за проучванията за шистов газ с факта, че "това е най-големият шанс нещо да се случи".

Трайков информира журналистите, че след срещата си вчера с неговия израелски колега има нови възможности за производителите на тютюн. България планира да изгради технологичен парк за бизнес в сферата на информационните технологии, фармацията и биотехнологиите и Трайков е поканил израелски компании да инвестират в парка.

Водещи новини

Още новини